Novi Sad
16.07.2012.
12:08 > 10:28
Iako je Ministarstvo prosvete više puta upozoravalo da nijedna škola nema pravo da traži upisninu za decu, u većini srednjih škola u Novom Sadu roditeljima su kao i svake godine uručene uplatnice na iznos od 2.500 do 3.500 dinara.
  • 19.07.2012 08:03
    Sramota šta rade škole. Pozivam inspekciju da se pozabavi Isidorinom gimnazijom gde deca imaju problema i dižu ih pred celim razredom da objasne zašto nisu uplatili DONACIJU. SRAMOTA!
  • Разредни старешина

    17.07.2012 10:04
    Јасно и гласно не!
    Држите се теме коментатори! Овде се не ради о томе да ли хоћу да дам за школски динар или нећу; ради се о томе да су те поједине школе које је споменула ова горепоменута инспекторка дрске и безобразне да ти потуре уплатницу иако се зна да се то не сме радити. Но-но! Ако је мама два ђака довољно лења и мисли да ће 2500 динара покрити све те трошкове само да би она била мирна, е, па, драга мама, једна информација за тебе: осим осигурања и евентуално обезбеђења, зашто би давала новац за библиотеку или било шта друго што је школа дужна да обезбеди? Да ли та иста школа има новца да купи нове књиге или вежбанке, не интересује ме. Ја то и овако већ плаћам. Основно и средњошколско образовање је бесплатно, мама, ако ниси знала. Чувај новац да сутра имаш чиме да упишеш децу на факултет. Ђачки динар је прича о противзаконитом дерању родитеља само зато што школе мисле да им се тако може. Апелујем на родитеље, штавише, молим их да не уплаћују ђачки динар. Све што буде требало од средстава решаваћемо у ходу.
  • Računovođa jedne škole

    17.07.2012 08:37
    Lupate ko Maxim po diviziji!!!
    @Sremac
    ''Zaboravili ste da navedete još izdataka kao što su osmomartovske čestitke i bahanalije,odlasci na seminare,na tzv sportske igre,na priredbice povodom odlaska u penziju i slične " opravdane troškove "Ali ovde je veći problem to što škole svu lovu koju dobijaju za redovno poslovanje neracionalno troše na potrošnju i plate a onda to plaćaju roditelji.Što npr ne zakinete sebi na platama i putnim troškovima,toplom obroku,regresima,jubilarnim nagradama pa od te love fotokopirate i kupujete knjižice i pravite svedočanstva''

    Gospodine Sremac ako ne znate nešto onda nemojte to ni komentarisati!!!
    Plaćanje đačkog dinara je dobrovoljno i roditelj/učenik ne može biti nateran da isti novac uplati. Odluku o visini ovog troška donosi savet roditelja koga čini po jedan roditelj iz svakog odeljenja. Direktor je dužan da Savetu roditelja i Školskom odboru predoči namenu sredstava koja su sakupljena a na kraju da prikaže i izveštaj koliko je novca skupljeno i na čega je potrošen. Novac se troši na kupovinu dnevnika, knjižica, svedočansatva, bibliotičke građe, kreda, tonera, ketridža, grafofolija, sijalica za grafoskop, sijalica za projektor, nastavnih sredstava, matičnih knjiga, diploma... Sve u svemu, samo onoga što je u neposrednoj i direktnoj vezi sa nastavom i učenicima. Ovo nikako ne može biti trošeno za plate (jer plate na račun zaposlenog uplaćuje direktno ministarstvo preko uprave za trezor a ne škola), seminare (finansira grad/opština u skladu sa godišnjim programom škole i godišnjim finansijskim planom škole), osmomartovske čestitke i bahanalije (plaća se od članarine sindikata i drugačije bi bilo nenamensko trošenje sredstava što podleže krivičnoj odgovornosti), putne troškove (isplaćuje ih lokalna samouprava na osnovu prikazanih relevantnih dokaza škole), jubilarne nagrade (na osnovu dokaza da neko ispunjava uslov za jubilarnu nagradu - 10, 20 i 30 godina staža osiguranja, lokalna samouprava isplaćuje jubilarnu nagradu na tekući račun zaposlenog). Regres i topli obrok u zaradi prosvetara ne postoji.
    Toliko od nekog ko se bavi ovim stvarima a sve ostalo je mlaćenje prazne slame. Prvo se raspitajte kako nešto funkcioniše pa posle pišite. Takođe, ne znate da su ova sredstva pohranjena na posebnom računu na koji ne ide ni jedna druga uplata tako da je plaćanje sa njega vrlo transparentno.
  • Jogi Letač

    17.07.2012 08:31
    Mnogi komentatori ovde nisu svesni da ministarstvo školama obezbeđuje samo plate i ništa više. Ostali troškovi su na teret lokalne samouprave. I još jedan paradoks: škole su vlasništvo Republike Srbije a njihovo održavanje mora da plaća lokalna samouprava. A škola u mom mestu je sagrađena od samodoprinosa meštana! Nije lako ni roditeljima ni rukovodstvo škole. Siguran sam da bi škola izašla u susret svakom ko nema da plati "školski dinar" da ga ne plati pri upisu
  • Roditelj dva djaka

    17.07.2012 05:58
    Jos jedan glas ZA
    U potpunosti se slažem sa Mrgudom i JA da je ovaj način da odjednom paltim: osiguranje, biblioteku, obezbeđenje, vežbanke, knjižice, školski godišnjak, školske novine .... mnogo bolji i jednostavniji i za nas kao roditelje a i za školu.

    Članovi saveta roditelja (znam iz ličnog iskustva) su upoznati sa tačnom strukturom troškova kako se troši tzv. "roditeljski dinar" i to treba da prenesu i ostalim roditeljima.

  • mrgud

    16.07.2012 17:29
    U pravu ste,baš me briga kako raspolažete svojim novcem i koliko vaša deca troše. Ja sam ""upis" za svoje ćerke platio. Ubeđen sam da je to za njihovo dobro,samim tim to je dobro i za mene kao roditelja. I nema nikakve veze sa korupcijom. Bar sada tako verujem!
  • Ja

    16.07.2012 16:12
    Ja bih se slozila sa Mrgudom i dodala da se od ovog novca placa i obezbedjenje, koje dezura bar u jednoj smeni. Te ljude placate iskljucivo vi-roditelji. A da li zelite da vam deca budu bezbedna ili da strepite da li ce doci citava, procenite sami. Prosvetni radnik moze da pazi na vasu decu, ali kad dodje do veceg problema, ne moze da reaguje. Mislite malo i o tome. Ovo vas kosta oko 14 dinara dnevno, a naravno, mozete pisati molbu i biti oslobodjeni tih troskova.
    Topli obrok i regres se u prosveti ne dobija!
  • roditelj

    16.07.2012 14:45
    @Mrgud
    Sa školovanjem nema nikakve veze koliko učenici potroše na izlaske ili mobilne. Ovde je problem što nam se PROTIVZAKONITO uzimaju novci pri upisu dece. Ne mogu da se izbore kod ministarstva, pa preko naših leđa.

    Sramota!
  • Sremac

    16.07.2012 13:44
    @Mrgud
    Zaboravili ste da navedete još izdataka kao što su osmomartovske čestitke i bahanalije,odlasci na seminare,na tzv sportske igre,na priredbice povodom odlaska u penziju i slične " opravdane troškove ".Sem toga šta vas briga koliko moja deca troše na mobilne telefone i izlaske.Upise na fakultete ne spominjite jer je to ista vrsta hohš....aja kao i ove uplatnice.To što vi ovde pravdate se zove ucena ili mito i ta vrsta krivičnog dela postoji u zakonu.Ali ovde je veći problem to što škole svu lovu koju dobijaju za redovno poslovanje neracionalno troše na potrošnju i plate a onda to plaćaju roditelji.Što npr ne zakinete sebi na platama i putnim troškovima,toplom obroku,regresima,jubilarnim nagradama pa od te love fotokopirate i kupujete knjižice i pravite svedočanstva.Ne nego je bolje musti roditelje jer znate da će većina da ćuti i plati
  • mrgud

    16.07.2012 13:09
    Da,nije po zakonu.Ali postoji čitav niz sitnih i krupnih izdataka ( osiguranje učenika,knjižice,svedočanstva,razne potvrde,fotokopirani testovi i tekstovi potrebni za održavanje časa,...). Za sve ovo škola nema svoj novac. Moglo bi se skupljati parcijalno,ali čemu to? Uostalom,koliko novca prosečan učenik troši na izlaske,na mobilne,... Koliko je koštao prijemni ispit na bilo kom fakulketu,5000-6000 din? I,to niko ne spominje!
  • boco

    16.07.2012 12:36
    sramota !!! ako ne uplatis onda problem imaju deca, a svi kazu da nije po zakonu. komsijin sin je citavu proslu godinu bio na zubu profesora jer roditelji nisu hteli da ovo plate.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna